Logo NSDTRCN

Dogfrisbee

In 1998 is deze Amerikaanse populaire hondensport geïntroduceerd in Nederland.

Dogfrisbee is een sport die zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend kan worden. Het is een goede manier om de conditie van de hond te verbeteren. Het is een explosieve krachtsport waarin u veel creativiteit en afwisseling kwijt kunt. En het schept een betere band tussen de hond en de “baas”. Ideaal voor honden die anders moeilijk hun energie kwijt kunnen. Dogfrisbee kan goed gecombineerd worden met ander vormen van duurtraining waardoor de algemene conditie verbeterd en de hond beter kan omgaan met het explosieve karakter van dogfrisbee.

Deze sport is geschikt voor (bijna) ieder hondenras en (bijna) iedereen, mits op eigen intensiteit! Het is een leuke maar intensieve sport en het creëert een absoluut goede band tussen hond en “baas”. Met een jonge hond kan gestart worden, dan wordt er voornamelijk aandacht besteed aan het contact tussen hond en handler, trucjes welke later wanneer de hond oud genoeg is in gepast worden in de hele routine. Verder leert de hond spelenderwijs alle sociale aspecten wat graag gezien wordt door “de baas” (bij de baas blijven, aandacht voor de baas houden, samenwerken met de baas etc).

De trainingen worden aangepast aan de hond. Viervoeters die niet hoog kunnen of mogen springen oefenen met technieken en worpen waarbij de honden met vier poten op de grond blijven. Snelle en lenige honden kunnen zich helemaal uitleven met hoge, snelle worpen. Slimme honden mogen zich verdiepen in ingewikkelde kunstjes en trucjes. Zoals u ziet, voor elk wat wils! Voorwaarde is wel dat de dieren gezond zijn en over een goede conditie beschikken.

Veiligheid staat voorop bij de cursus dogfrisbee. Tijdens de trainingen wordt uitsluitend gewerkt met speciale wedstrijdfrisbees. Deze frisbees zijn gemaakt van een flexibel plastic, waardoor blessures aan de snuit en het gebit van de hond voorkomen kunnen worden. Daarnaast wordt er heel veel aandacht besteed aan techniek en de lichamelijke belasting van de hond. Het goed gooien met de frisbee en het veilig springen van de hond staan hierbij centraal. Verder wordt de warming up en cooling down van de hond voor en na de training beslist niet vergeten. Warme, soepele spieren en gewrichten voorkomen blessures en zorgen ervoor dat de afvalstoffen snel weer uit het lichaam verdwijnen.

Stichting D.O.G. (Dutch Official Games) is het overkoepelend orgaan voor dogfrisbee. Doel van de D.O.G. is om iedereen te voorzien van alle informatie over dogfrisbee, alle clubs en demoteams in Nederland in kaart te brengen, mee te denken bij het organiseren van de wedstrijden door clubs, een vraagbaak te zijn voor een ieder wie geïnteresseerd is in dogfrisbee en een schakel te zijn tussen Amerikaanse en de Nederlandse dogfrisbee. De Stichting is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de gegeven instructies door de instructeurs bij de dogfrisbee-clubs en hondenscholen welke dogfrisbee-lessen geven. Tevens is de Stichting niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de presentaties van de demoteams in den lande.

Bent u op zoek naar een dogfrisbee-club of een hondenschool welke in cursusvorm dogfrisbee-lessen geven, kijk dan op: http://dogfrisbee.nl/clubs