Trim-/vachtverzorgingsworkshop – 11 december 2022
Wilt u meer weten over de vachtverzorging van uw Toller of zelf uw Toller leren trimmen? Dat kan!
We organiseren op zondag 11 december een workshop onder leiding van Bernadette van der Drift (Hondentrimsalon Spetters).
Thema: Trim-/vachtverzorging
Na de trimworkshop krijgt u een handige syllabus met foto’s zodat u thuis zelf aan de slag kunt.
Tijdens de workshop van een halve dag krijgt u uitleg over de vacht van de Toller, de dagelijkse verzorging en leer u uw eigen hond te trimmen onder begeleiding van Bernadette.
Stap voor stap leert u hoe u te werk moet gaan en welke materialen hiervoor benodigd zijn. Deze kunt u aanschaffen tijdens de workshop (vooraf aangeven).
Benodigd; een effileerschaar (neem deze mee of bestel vooraf dan kunt u deze tijdens de workshop in ontvangst nemen) en natuurlijk uw eigen Toller (één per inschrijving).
Inschrijving is gesloten!
Champions Trophy – 25 februari 2023
De CHAMPIONS TROPHY is een onderlinge wedstrijd tussen de beste retrievers van het afgelopen seizoen.
Wie kunnen er meedoen aan de CT? De JPC’s selecteren de uit te nodigen combinaties aan de hand van de resultaten behaald op de door de verenigingen georganiseerde evenementen; NLV-Artemis, GRCN-GoldCup, FRCApporteertrofee(FRC AT), LKN Jachttrofee(LKN JT) en de WFRG Trofee. De eerst zes geplaatste retrievers op b.g. evenementen zullen uitgenodigd worden, eventueel aangevuld tot max. twintig combinaties op basis van excellent getoond werk. Naast eerdergenoemde 18 Retrievers kan het wedstrijdveld aangevuld worden met Tollers, Chessen of Curly’s welke op AA niveau werken. Ook de winnaar van het voorgaande jaar mag meedoen om zijn/haar titel te verdedigen. In tegenstelling tot de Nimrod, waar dezelfde combinatie baas/hond maar eenmalig mag deelnemen, kan men zich voor de CT elk jaar weer via behaalde resultaten kwalificeren.
Er worden vier meervoudige niet gestandaardiseerde apporteerproeven uitgezet op AA niveau. Bij iedere proef zijn er drie stuks wild om te apporteren. De organisatie is in handen van vertegenwoordigers van de retrieververenigingen.
Elke proef bestaat uit drie apporten. De opdrachten zijn van dien aard dat de verschillende aspecten van apporteren te weten: vrij verloren apport, markeerapport, gedirigeerd apport en apport op sleep zo veel mogelijk in de verschillende proeven worden verweven.
De wijze van keuren is praktijkgericht, het apport moet correct worden geapporteerd. Staand afgeven geeft geen puntenaftrek. Inspringen en onrust op post leiden wel tot puntenaftrek. Hinderlijk jankende en blaffende Retrievers betekenen een onvoldoende op de betreffende proef. Alle Retrievers worden (uiteraard) los voorgejaagd.
De locatie van de Champions Trophy editie 2023: Putten
Publiek is welkom. De proeven worden zodanig opgezet dat het publiek alles goed kan volgen en kan meegenieten van prachtig hondenwerk op een prachtige locatie.
Try-out TollingTest – 5 maart 2023
Op zondag 5 maart organiseren wij een try-out TollingTest op het terrein van Zwartgoud Jachthondentraining.
Het ‘Tolling’ is het authentieke werk van onze Tollers. “Tolling” is een Midden Engels woord en betekent “het lokken van wild”. Voor de jager betekent dit het binnen bereik aantrekken van watervogels door gebruik te maken van het speelse gedrag van een tollende hond, en dit op dezelfde manier als een vos eenden dichterbij lokt.
Locatie Zwartgoud Jachthondentraining Noord Groeneweg 2 in De Heen
Er kunnen maximaal 12 deelnemers inschrijven.
Indeling:
’s Morgens 6 combinaties
’s Middags 6 combinaties
Indeling wordt gemaakt aan de hand van de inschrijvingen en woonplaats.
Deelnemers die van verder komen proberen we in de middag in te delen.
Inschrijfgeld:
€ 45,00 per hond (leden hebben voorrang op de inschrijving)
Vol = vol
Klasses: uitsluitend Junior – Beginners
Junior klasse
Voor honden zonder wedstrijdervaring, niet jonger dan 12 maanden en niet ouder dan 21 maanden op de dag van de Tolling Test.
Beginner klasse
Voor honden die op de dag van de TollingTest minstens 12 maanden oud zijn. Een hond welke voorheen de kwalificatie Uitmuntend (U) in Beginner klasse heeft behaald mag in hetzelfde kalenderjaar nog in deze klasse deelnemen, maar moet voorrang geven aan honden welke nog geen Uitmuntend (U) hebben behaald in deze klasse. Honden welke eerder zijn ingeschreven in Novice klasse kunnen niet meer deelnemen in Beginner klasse.
Algemene Ledenvergadering Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland – 19 maart 2023
Datum: zondag 19 maart
(Let op! Is gewijzigde datum i.v.m. show Hazerswoude)
Locatie: Schimmel 1885
Stationsweg Oost 243, 3931 EP Woudenberg
Tijdens de ALV worden de statutair verplichte agendapunten behandeld.
De ALV stukken zijn t.z.t. op te vragen via secretariaat@tollertales.nl.
Aanvang Fokkersoverleg 10.30 uur
standaard lunch wordt aangeboden (vanaf 12.30 uur)
Aanvang Algemene Ledenvergadering 13.30 uur
Note: alleen toegankelijk voor stemgerechtigde leden
Clubdiplomadag – 25 maart 2023 i.s.m. WFRG
Op 25 maart organiseren wij i.s.m. de WFRG een Clubdiplomadag.
Locatie: Delft (informatie volgt, zijn nog in afwachting van de vergunning)
Deelname is opengesteld voor alle retrieverrassen (en Ierse Water Spaniels) met dien verstande dat leden/voorjagers met een Nova Scotia Duck Tolling Retriever of Flatcoated Retriever voorrang hebben tot het maximum aantal deelnemers is bereikt.
U kunt, tenzij anders wordt vermeld, tot uiterlijk 2 weken voor de CDD inschrijven tenzij het maximum aantal deelnemers (max 80) eerder is bereikt.
Inschrijving is nog niet open
TollingTest – 10 april 2023
Op PAASmaandag 10 april organiseren wij een officiële TollingTest op een prachtige locatie in Nederland (Beuningen).
Het ‘Tolling’ is het authentieke werk van onze Tollers en wint duidelijk steeds meer interesse in binnen- en buitenland. “Tolling” is een Midden Engels woord en betekent “het lokken van wild”. Voor de jager betekent dit het binnen bereik aantrekken van watervogels door gebruik te maken van het speelse gedrag van een tollende hond, en dit op dezelfde manier als een vos eenden dichterbij lokt.
Klasses: uitsluitend Junior – Beginners
Inschrijving = nog niet open
Maximaal 12 deelnemers.
Keurmeester: Georg Isphording (DE)
Hoe inschrijven voor een wedstrijd via gundogs.be?
Heb je reeds een gebruikersnaam? Neen, druk op de knop “Aanmelden”. Klik vervolgens op de knop “Gebruikersnaam aanvragen”. Vul de nodige gegevens in en druk op de knop “Aanvraag”. De aanvraag zal door Gundogs.be goedgekeurd worden, je ontvangt dan een email met gebruikersnaam + password. Nu heb je je gebruikersnaam en kun je een hond inschrijven op een wedstrijd.
Heb je reeds een gebruikersnaam? Zo ja, meld je dan aan, ga via “mijn gegevens” naar die van je hond(en) (of voeg eerst een hond toe), en druk vervolgens op de knop “Schrijf mij in voor een wedstrijd”. De gegevens van je hond en van jezelf zouden correct moeten zijn, zij staan enkel ter informatie bij de inschrijving. Selecteer één of meerdere wedstrijden, kies een klasse en eventueel extra informatie. Druk vervolgens op de knop “inschrijven”.
De opengestelde klasses zijn:
Junior klasse
Voor honden zonder wedstrijdervaring, niet jonger dan 12 maanden en niet ouder dan 21 maanden op de dag van de Tolling Jachtproef.
Beginner klasse
Voor honden die op de dag van de Tolling Jachtproef minstens 12 maanden oud zijn. Een hond welke voorheen de kwalificatie Uitmuntend (U) in Beginner klasse heeft behaald mag in hetzelfde kalenderjaar nog in deze klasse deelnemen, maar moet voorrang geven aan honden welke nog geen Uitmuntend (U) hebben behaald in deze klasse. Honden welke eerder zijn ingeschreven in Novice klasse kunnen niet meer deelnemen in Beginner klasse.
Jonge Hondendag – 11 juni 2023
In 2023 wordt de Jonge Hondendag voor de 6e keer georganiseerd, locatie is wederom KV Nieuwegein.
Heeft u een Toller in de leeftijd van 4 tot 24 maanden? Dan is dit dé gelegenheid om uw hond(en) te laten beoordelen op exterieur en bouw op een zeer ontspannen manier. Voor uzelf heel leerzaam, omdat u van uw eigen hond een uitgebreide beoordeling krijgt. U noch uw hond hoeft ervaring te hebben met het lopen van een show, want er is ruim de tijd en aandacht om dat aan u uit te leggen.
Een uitgelezen dag om kennis te maken met het showen, op een rustige en ontspannen manier voor u en uw hond(en). Naast het showen is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een aantal kleine workshops (o.a):
– frisbee;
– hersenwerk;
– detectie;
–
En zal er een tollingtest demo worden gegeven.
Er is ook een trimmer aanwezig om u tips te geven voor de verzorging van uw Toller!
Lijkt het u leuk om deel te nemen aan deze dag?
Dat kan en mag, uw Toller moet wel in het bezit zijn van een stamboom.
De keurmeesters die komen beoordelen: n.t.b.
Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met de Jonge Hondendag organisatie via evenementen@tollertales.nl
De dag begint om 09.30 of 10.00 uur, eindtijd staat open. Het is een dag om te genieten en zonder tijdsdruk.
Er volgt t.z.t. een bevestiging met een tijdschema wanneer u ongeveer in de ring wordt verwacht.
Verder staat Carlos er met de Hollanddummie stand, Deborah van De Fleecetwister en Renske Natural Petfood.
Inschrijving is nog niet open maar reserveer deze dag in uw agenda!
Toller-SUP-workshop – 30 juni 2023
Op vrijdag 30 juni organiseren wij een SUNSETSUP-workshop.
Wat is SUP met je hond?
Stand Up Paddling is de snelst groeiende tak van watersport. Je peddelt staand (bij de honden-sup ook vaak zittend) op een extra stabiel surfboard. SUPpen is superleuk en je komt op mooiste plekjes in de natuur! Maar het is natuurlijk nog veel leuker als je dit samen met je hond kunt beleven. In Loosdrecht heeft Ingrid Kroon, zelf eigenaresse van een Toller haar SUP school, ikSUP. Door de jaren heen heeft zij een speciaal programma voor de Honden-SUP ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van speciaal materiaal, geschikt voor de hond.
Wat kun je verwachten?
We verzamelen rond 19.30 uur in Loosdrecht.
We varen naar een privé eiland te midden in het natuurgebied de Loosdrechtse Plassen. Daar start het SUP avontuur onder leiding van Ingrid. Ze geeft gedurende de tocht uitleg en tips. We maken een tocht door het prachtige gebied met onderweg een stop. Hier wordt een kleine versnapering geserveerd en kunnen honden even zwemmen, rennen en spelen met elkaar. Daarna vervolgen we de tocht en zien we de zon prachtig onder gaan. Behalve deze unieke belevenis samen met je hond levert dit prachtige plaatjes op! Ingrid maakt onderweg mooie foto’s van jou en je Toller op het SUP board.
Voor vragen en/of aanmelden kun je contact opnemen met marjet@tollertales.nl
Verdere informatie
De SUPtocht is voor iedereen geschikt die het heerlijk vindt samen met zijn of haar Toller in de natuur te zijn.
Zwem/zomerkleding of sportkleding volstaat. Er zijn eventueel wetsuits beschikbaar.
De prijs bedraagt € 50,00 voor deelnemer met hond inclusief materiaal én foto’s. Deelname is bevestigd na betaling.
We hopen jullie te mogen verwelkomen op 30 juni 2023!
WT of CDD – 15 of 16 juli 2023
Op ? juli organiseren wij i.s.m. JHS Kayaa een WT of een CDD.
Locatie: noorden van het land
Deelname is opengesteld voor alle retrieverrassen (en Ierse Water Spaniels) met dien verstande dat voorjagers met een Nova Scotia Duck Tolling Retriever of Flatcoated Retriever voorrang hebben tot het maximum aantal deelnemers is bereikt.
U kunt, tenzij anders wordt vermeld, tot uiterlijk 1 maand voor het evenement inschrijven tenzij het maximum aantal deelnemers eerder is bereikt.
Let op! Vol = vol!
Er kunnen maximaal 80 honden deelnemen.
Toller-SUP-workshop – 8 september 2023
Op vrijdag 8 september organiseren wij een 2e SUNSETSUP-workshop.
Wat is SUP met je hond?
Stand Up Paddling is de snelst groeiende tak van watersport. Je peddelt staand (bij de honden-sup ook vaak zittend) op een extra stabiel surfboard. SUPpen is superleuk en je komt op mooiste plekjes in de natuur! Maar het is natuurlijk nog veel leuker als je dit samen met je hond kunt beleven. In Loosdrecht heeft Ingrid Kroon, zelf eigenaresse van een Toller haar SUP school, ikSUP. Door de jaren heen heeft zij een speciaal programma voor de Honden-SUP ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van speciaal materiaal, geschikt voor de hond.
Wat kun je verwachten?
We verzamelen rond 19.30 uur in Loosdrecht.
We varen naar een privé eiland te midden in het natuurgebied de Loosdrechtse Plassen. Daar start het SUP avontuur onder leiding van Ingrid. Ze geeft gedurende de tocht uitleg en tips. We maken een tocht door het prachtige gebied met onderweg een stop. Hier wordt een kleine versnapering geserveerd en kunnen honden even zwemmen, rennen en spelen met elkaar. Daarna vervolgen we de tocht en zien we de zon prachtig onder gaan. Behalve deze unieke belevenis samen met je hond levert dit prachtige plaatjes op! Ingrid maakt onderweg mooie foto’s van jou en je Toller op het SUP board.
Voor vragen en/of aanmelden kun je contact opnemen met marjet@tollertales.nl
Verdere informatie
De SUPtocht is voor iedereen geschikt die het heerlijk vindt samen met zijn of haar Toller in de natuur te zijn.
Zwem/zomerkleding of sportkleding volstaat. Er zijn eventueel wetsuits beschikbaar.
De prijs bedraagt € 50,00 voor deelnemer met hond inclusief materiaal én foto’s. Deelname is bevestigd na betaling.
We hopen jullie te mogen verwelkomen op 8 september 2023!
Inschrijfformulier KampioenschapsclubmatchKampioenschapsclubmatch – 24 september 2023
NOTEER DE DATUM (let op, gewijzigde datum en dit keer niet op ‘onze’ 2e zondag in september).
Op zondag 24 september 2023 organiseert de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland haar Kampioenschapsclubmatch op het terrein van de KV Nieuwegein.
De kampioenschapsclubmatch staat bekend om de informele, gezellige sfeer. Ook voor niet-ervaren exposanten is dit een goede gelegenheid om uw hond te laten keuren door een erkende keurmeester.
Keurmeesters voor 2023:
Keurmeester voor de reuen vanaf Jonge Hondenklasse: mevrouw Katrien van Gemert
Keurmeester voor de teven vanaf Jonge Hondenklasse: mevrouw Sandra Hooyer
Keurmeester jongste pup/pup/Jeugdklasse (reu en teef): mevrouw Marjoleine Roosendaal
Fokgeschiktheidskeuring
Er zal voor de honden vanaf 15 maanden, die nog niet in het bezit zijn van de vereiste kwalificaties, een fokgeschiktheidskeuring plaatsvinden.
Let op, er kunnen maximaal 30 honden aan de FGK deelnemen.
Om voor de fokgeschiktheidskeuring mee te kunnen moet de hond ook ingeschreven zijn in één der klassen van de individuele keuring (3 (mits 15 mnd), 4, 5, 8 of 9).
Keurmeester 1 voor de fokgeschiktheidskeuring: Annelies van Beersum
Keurmeester 2 voor de fokgeschiktheidskeuring: Dinanda Mensink
FOKGESCHIKTHEIDSKEURING tijdens KCM2023
(let op: er kunnen maximaal 30 honden deelnemen aan de FGK, vol = vol)
Indien u zich heeft aangemeld voor de fokgeschiktheidskeuring dan kunt u zich voor of na de keuring, in de reuen- dan wel tevenring, melden (mits vooraf aangemeld via het online formulier) in ring 3 voor de fokgeschiktheidskeuringen door 2 keurmeesters.
De KCM is een dag om te genieten van veel Tollers bij elkaar, eindeloos ervaringen uit te kunnen wisselen over onze roodharige vrienden en ondertussen door deskundige keurmeesters uw hond te laten beoordelen.
De keurmeesters kiezen niet alleen de beste reu en beste teef van de dag, maar ook de beste jeugdhond, gebruikshond en de beste veteraan.
Daarnaast is de KCM een officiële CAC-show. Het CAC, dat wordt toegekend aan de beste reu en de beste teef, telt dubbel voor het Nederlands kampioenschap.
Het reserve CAC telt als één vol punt. Aan de beste van het ras wordt de titel “Clubwinnaar 2023” toegekend.
Locatie KV Nieuwegein
KV Nieuwegein is gelegen aan de rand van Nieuwegein bij de wijk Galecop.
Adres: Galecopperzoom 3, 3437 PJ Nieuwegein
Of kijk op http://kvnieuwegein.nl/locatie/
Opening: va. 09.30 uur
Aanvang keuringen: per klasse verschillend
U mag natuurlijk altijd eerder komen maar het hoeft dus niet, zolang u maar minimaal 45 minuten voor aanvang van uw keuring aanwezig bent.
Klik hier voor het inschrijfformulier (de inschrijving gaat op 1 februari 2023 open)
Najaarsworkingtest – 19 november 2023
De NSDTRCN jachtproevencommissie organiseert, in samenwerking met Diana Brouwer op zondag 19 november 2023 een najaarsworkingtest voor alle klassen op een prachtige locatie in Schijndel.
Deelname is opengesteld voor alle retrieverrassen met dien verstande dat voorjagers met een Nova Scotia Duck Tolling Retriever voorrang hebben.
Note: inschrijven voor Workingtesten is alleen mogelijk is als het diploma voor de in te schrijven klasse reeds is behaald en is bijgevoegd bij je inschrijving.
Zonder diploma zal de inschrijving niet in behandeling worden genomen.
Locatie: Schijndel
Er kunnen maximaal 50 honden deelnemen in de B1-klasse; 50 honden in de C-, B2- en A-klasse (limitering per klasse mogelijk). Totaal 100.
Sluitingsdatum van inschrijving én betaling is 19 oktober 2023 of eerder als het maximaal aantal honden is bereikt.
U kunt, tenzij anders wordt vermeld, tot uiterlijk 4 weken voor de WT inschrijven tenzij het maximum aantal deelnemers eerder is bereikt.
Let wel! VOL=VOL
Voor alle, door de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland (NSDTRCN), georganiseerde evenementen geldt:
– Deelname is voor eigen risico.
– Deelnemers aan de evenementen stellen zich bloot aan bepaalde risico’s die inherent zijn aan het deelnemen aan de verschillende evenementen. NSDTRCN en door de NSDTRCN aangewezen organisaties kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor enig ongerief of nadeel, inbegrepen ongevallen, als direct gevolg van deelname aan het betreffende evenement.
– Iedere exposant – eigenaar – deelnemer draagt zelf de volle verantwoordelijkheid voor eventuele schade, die de exposant – eigenaar – deelnemer of de door hem ingeschreven honden aan personen of eigendommen in het clubgebouw of op de rondom gelegen terreinen aanbrengt. De NSDTRCN en de mede-organiserende vereniging/club zullen als vereniging voor een dergelijke schade nimmer garant staan.
– Honden dienen altijd aangelijnd te zijn tenzij door de trainers anders wordt aangegeven.
– Voorkom agressie tussen honden onderling. U dient ervoor te zorgen dat andere deelnemers en aanwezigen op geen enkele manier hinder ondervinden van uw hond.
– Ruw optreden tegen de hond is niet toegestaan en zal dan ook kunnen leiden tot schorsing of verwijdering van het terrein.
– De hond dient goed uitgelaten te worden, wij zijn te gast en willen graag nog een terug komen. Het is altijd mogelijk dat de hond op de locatie zijn/haar behoefte doet, dit dient dan direct te worden verwijderd. Hiervoor is de eigenaar c.q. begeleider van de hond verantwoordelijk maar aarzel niet om elkaar hierop aan te spreken. Ruim het ook op als het in struiken, tussen de bomen of bij de autos ligt.
– Sigaretten uitmaken in de asbakken en niet op de grond.
– Op de meeste terreinen staan afvalbakken. Gooi uw blikjes, bekertjes of ander afval in die afvalbakken. Poepzakjes gaarne ook in de afvalbakken deponeren. Staan er geen afvalbakken? Neem uw afval dan mee naar huis, laat het niet liggen.
– Laat uw hond geen gaten graven; dit is gevaarlijk voor mensen en honden en het komt het terrein niet ten goede.
Bedankt voor uw medewerking in deze en tot ziens op een van onze evenementen.
Evenementen van de Evenementencommissie
Evenementen georganiseerd door en vallende onder de verantwoordelijkheid van de Evenementencommissie (evenementen@tollertales.nl)
Kampioenschapsclubmatch
Uit het KR Hoofdstuk IV Exposities, Titel 1 Algemene bepalingen, Artikel IV.1:
Kampioenschapsclubmatch: een door een rasvereniging georganiseerde expositie voor het ras of de rassen of variëteitsgroep(en), waarvan de belangen door die rasvereniging worden behartigd, en waar Nederlandse kampioenschapsprijzen (C.A.C.’s) behaald kunnen worden.
Ieder jaar organiseert de NSDTRCN een Kampioenschapsclubmatch voor Nova Scotia Duck Tolling Retrievers. Daaraan kunnen honden van leden en niet-leden deelnemen. Alle info over de Kampioenschapsclubmatch bij: kcmsecretariaat@tollertales.nl
Evenementen van de Jachtproevencommissie
Evenementen georganiseerd door en vallende onder de verantwoordelijkheid van de Jachtproevencommissie (jpc@tollertales.nl)
TollingTest
Tolling Testen met dummies (wedstrijden conform Belgische en Zweedse reglementen).
De Tolling jachtproeven/testen worden georganiseerd in samenwerking met onze collega’s van de Belgian Toller Club en afwisselend in Nederland en in België gehouden.
In Europa is de Zweedse Tollerclub koploper in de ontwikkeling van een officiële proef. Sinds januari 2007 organiseren de Zweedse Spaniël- en Retrieverclub zogenaamde Tolling Jachtproeven waarbij ingeschreven kan worden in 3 klasses: Noviceclass, Open Class en Elite Class. Honden die in Elite Class 2x de hoogste kwalificatie behalen kunnen daarna nog doorstromen naar een praktische Field Trial.
Het verschil tussen deze klassen ligt onder andere in de moeilijkheid van het gebied waarin gewerkt wordt, maar ook het aantal binnen te halen apporten en de duur van de periode waarin de Toller moet gaan ‘Tollen’.
De samenwerking tussen baas en hond, het ‘Tollen’, stijl van zoeken en kwaliteit van de neus, snelheid en volharding van de hond, mogelijkheid om te markeren en dirigeren, schotreactie en het vermogen van de hond om kalm en rustig te blijven in stressvolle situaties zijn enkele van de vele punten waarop de hond en baas worden beoordeeld.
Ernstige fouten zoals het uit controle raken van de hond, het niet schotvast zijn, niet vlot te water gaan, slechte neus, onrust, agressie naar andere honden of niet vlot apporteren kunnen leiden tot uitsluiting. De Zweedse proeven worden gehouden met koud wild, in de meeste gevallen zijn dat eenden.
Bij een TollingTest wordt er gewerkt met dummy’s, bij een TollingJachtproef wordt er met koud wild gewerkt.
Tolling binnen de NSDTRCN: sinds 2013 zijn we binnen de NSDTRCN actief bezig met het Tollingwerk. Niet alleen op vlak van het aanleren en verbeteren van de vaardigheden van de honden, maar ook de wedstrijdvorm die reeds in Zweden, Denemarken, Duitsland en België officieel erkend is.
We zijn onze Zweedse en Belgische Tollervrienden dan ook heel erg dankbaar voor hun hulp en dankzij de samenwerking met onze Belgische collega’s kunnen wij officiële TollingTesten en TollingJachtproeven organiseren.
Het ‘Tolling’ is het authentieke werk van onze Tollers en wint steeds meer interesse in binnen- en buitenland.
Tollingworkshop
De belangrijkste reden voor het organiseren van een Tollingworkshop (voor leden en niet leden van de rasvereniging) is het kennis laten maken van het oorspronkelijke werk met de Toller. Vooral voor eigenaren van een Toller die wel eens willen kijken wat hun Toller eigenlijk allemaal kan zonder dat hij daarvoor getraind is. Natuurlijk mogen ook getrainde Tollers deelnemen aan deze dag. Deze dag bestaat uit een aantal proeven variërend van dummy’s apporteren tot het Tollen waar onze Toller toch voor gefokt is. Dit alles zal spelenderwijs geschieden, zodat ook een pup of jonge hond deel kan nemen aan de diverse onderdelen. Het is vooral een gezellige dag, die heel leerzaam is.
Clubdiplomadag
Elk jaar organiseren onze zusterretrieververeningen (CCRCN, CBRN, FRC, GRCN, GRV, LKN, NLV en WFRG) diverse clubdiplomadagen die opengesteld zijn voor alle retrieverrassen. Bij de clubdiplomadagen wordt er gewerkt met dummy’s. Wij willen iedereen die jachttraining met zijn/haar Toller doet, uitnodigen om hieraan mee te doen, zodat u aan de voorjagers van de andere retrieverrassen de capaciteiten van Tollers kan demonstreren en u de mogelijkheid heeft tot het behalen van de club diploma’s C, B en voor de echte volhouders A.
SJP (standaardjachtproef)
KJV (Koninklijke Jagers Vereniging, voorheen KNJV, Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging)
Een SJP -Proef bestaat uit drie gestandaardiseerde gedrag – en gehoorzaamheidsproeven (A tot en met C) en zeven gestandaardiseerde apporteerproeven (D tot en met J).
Een SJP-proef is redelijk vergelijkbaar (een aantal proeven zijn anders) met een Clubdiplomadag maar er wordt gewerkt met koud wild en niet met dummy’s.
Workingtest
Er wordt jaarlijks een workingtest georganiseerd voor de C-, B1-, B2- en A-klasse. Alle retrieverrassen, die in het bezit zijn van een clubdiploma C, B of A, kunnen hieraan meedoen. Een workingtest is een op de jachtpraktijk gebaseerde wedstrijd. In plaats van de vastgelegde A t/m J proeven van de clubdiplomadag zijn de onderdelen van de workingtest telkens weer anders. Tijdens deze wedstrijd worden per proef meerdere apporten gevraagd en om die apporten effectief uit te voeren wordt er van voorjager en hond meer geëist. Het samenspel tussen beide is belangrijk en heel leerzaam, vooral voor de voorjager. Indien alle proeven goed afgelegd zijn (minimaal moet totaal 60 punten behaald worden), ontvangen de voorjagers een workingtestcertificaat.
Verdere informatie over de JPC evenementen kunt u opvragen bij onze contactpersoon Jachtproevencommissie (gegevens vindt u onder knop contactpersonen).