Showen met je hond

Tijdens de kampioenschapsclubmatch is er voor elk wat wils. Het is een gezellige show met een informele sfeer, er komen veel Tollers maar het is ook een officiële show met een beoordeling door een erkende keurmeester waar punten voor de titel Nederlands kampioen kunnen worden verdiend. Ervaring is niet vereist, iedereen kan meedoen. Maar het is prettig als u ongeveer weet wat er van u wordt verwacht. Op die manier kan de keurmeester uw hond ook beter beoordelen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het begint natuurlijk met de inschrijving; dat kunt u online doen via de site van de club of u download het inschrijfformulier. Het helpt enorm als uw hond het commando “staan” kent. Als uw hond steeds op z’n kont zit, kan de keurmeester de bouw niet beoordelen. Ook moet u op een drafje lopen met uw hond zonder dat deze tegen u opspringt. Dit zijn dingen die u thuis al kunt oefenen. Het is gebruikelijk om een showlijn te gebruiken, dat is een dunne lijn die zo weinig mogelijk opvalt. Verder is uw Toller netjes geborsteld en als dat nodig is, getrimd. Op de site van de club wordt uitgelegd hoe dat moet. Wat betreft uw eigen kleding: niemand verwacht dat u in (mantel)pak komt opdraven maar nette, verzorgde kleding wordt wel op prijs gesteld

Reuen en teven apart

Reuen en teven worden apart van elkaar gekeurd; tijdens de clubmatch gebeurt dat in verschillende ringen. Als u aankomt op het terrein, krijgt u een catalogus waar alle ingeschreven honden in staan. Ook ontvangt u een draagnummer, een kaartje waarop uw catalogusnummer staat. Dit kaartje moet u zichtbaar dragen als uw hond wordt gekeurd. In de catalogus staat ook de volgorde waarin wordt gekeurd. Bijvoorbeeld eerst de jeugdklasse, daarna de jonge hondenklasse enz.. U moet zelf opletten wanneer u aan de beurt bent! Er wordt niet op een deelnemer gewacht; als u te laat komt en uw klasse is al gekeurd heeft u pech.

De deelnemers gaan per klasse de ring in en stellen zich op in de volgorde van het draagnummer. De ringmeester zorgt dat alles correct verloopt en zal eventueel aanwijzingen geven. Het laagste nummer staat vooraan, het dichtst bij de keurmeester. Het is prettig als u enige afstand houdt van uw voorganger en degene achter u. De keurmeester maakt dan vaak een rondje door de ring voor een eerste indruk van de honden in die klasse. Als uw hond op dat moment netjes staat, is dat uiteraard in uw voordeel. Vaak moet u gezamenlijk een of twee ronden lopen. Soms staan er erg veel honden in een klasse en wordt de groep gesplitst.

Individuele keuring

Daarna gaat de keurmeester de honden individueel keuren. Hij of zij zal het gebit bekijken, de hond betasten en bij reuen wordt gecontroleerd of beide testikels aanwezig zijn. Meestal moet u daarna met uw hond lopen. De keurmeester zal vertellen wat hij van u verwacht; de ring rond, heen en weer in een rechte lijn of in een driehoek. Vraag het gerust als u niet begrijpt wat de bedoeling is. Daarna zet u uw hond netjes voor de tafel neer waaraan de keurmeester zit. Probeer de hond zo neer te zetten dat de zijkant is gericht naar de keurmeester. Het is de bedoeling dat de hond blijft staan; dit kunt u thuis oefenen. Als uw hond voor de tafel staat, zal de keurmeester het keurverslag dicteren aan de schrijver. Dit verslag krijgt u na de show mee naar huis. Alle honden krijgen een kwalificatie op de show. De hoogste kwalificatie is Uitmuntend, gevolgd door Zeer Goed, Goed en Matig. Diskwalificatie is ook mogelijk als uw hond een diskwalificerende fout heeft (bijvoorbeeld foute kleur of gebitsfout).

Plaatsing

Als alle honden van de klasse zijn gekeurd, begint de zogenaamde plaatsing. De keurmeester kiest de beste vier honden, mits zij de kwalificatie Uitmuntend of Zeer Goed hebben. Als u een Goed of minder heeft gekregen, komt de ringmeester bij u om te vertellen dat u de ring mag verlaten. Blijven er dan meer dan vier honden over met Uitmuntend of Zeer Goed, worden daar vier honden uit gekozen. De manier waarop dat gebeurt, verschilt per keurmeester. Soms mogen de honden die niet bij de beste vier zitten de ring uit zodat er vier honden overblijven. Soms blijven alle honden met Uitmuntend of Zeer Goed in de ring staan en begint de keurmeester direct met het aanwijzen van de nummers 1 t/m 4 (vaak in omgekeerde volgorde, dus eerst nr. 4, dan nr 3 enz). Het kan zijn dat de keurmeester de overgebleven honden nog een rondje laat lopen om het gangwerk nog een keer te zien.

Beste reu/beste teef

Iedere klasse wordt op deze manier gekeurd. Als dat is gebeurd, wordt de beste reu en de beste teef gekozen. Alle nummers 1 van de verschillende klassen komen dan terug in de ring, mits ze de kwalificatie Uitmuntend hebben. Stel dat u de jeugdklasse heeft gewonnen maar u kreeg een Zeer Goed, hoeft u niet terug te komen voor beste reu of beste teef. De beste reu en de beste teef winnen het CAC (Certificat d’Aptitude au Championnat); een punt voor de titel Nederlands kampioen. Het CAC gewonnen op de kampioenschapsclubmatch telt dubbel. Voor de titel heeft u vier punten nodig.

Als de beste reu of teef is gekozen, wijst de keurmeester de reserve beste reu/reserve beste teef aan. In aanmerking komen de klassewinnaars die nog in de ring staan, aangevuld met de nummer 2 van de klasse waaruit de winnaar komt. Als bijvoorbeeld de winnaar van de open klasse beste reu of beste teef wordt, komt de nummer 2 van de open klasse in aanmerking voor het reserve CAC. Mits de nummer 2 een Uitmuntend heeft gekregen. Het is daarom verstandig om in de buurt van de ring te blijven als u tweede in uw klasse bent geworden. Als beste reu en beste teef bekend zijn, strijden zij tegen elkaar om de titel Beste van het ras. Dit wordt vaak afgekort als BOB (Best of Breed). Deze hond krijgt de titel Clubwinnaar.

Tot slot

Het is een cliché maar aan het eind van de dag gaat u altijd met de allermooiste hond naar huis! Misschien had u andere verwachtingen van de dag of kon u zich niet vinden in het oordeel van de keurmeester. Ook dat hoort erbij. Accepteer dan dat u deze keer niet in de prijzen viel en feliciteer degene die dat wel deed.