Clickertraining
Clickertraining is het trainen met behulp van een clicker. Een clicker is een (meestal) plastic doosje (soms ook in andere vormen) dat een kort scherp geluid maakt als erop gedrukt wordt. Van deze trainingsmethode werd voor het eerst gebruik van gemaakt bij het trainen van dolfijnen.
Strikt genomen is clickertraining niets anders dan het woordje “braaf” vervangen door een clickgeluid. Waarom heeft dat voordelen? Omdat het woordje “braaf” tijd vergt om uit te spreken. Tegen de tijd dat het woord uitgesproken is, kan de hond alweer iets heel anders doen. Wat is er dan beloond? Het eerste of het laatste gedrag? Het leerproces gaat daardoor met vallen en opstaan. De click is zo kort, dat bijna zeker precies het goede gedrag beloond wordt. De hond heeft hierdoor veel eerder door wat de bedoeling is.
Hoewel clickertraining dus eigenlijk alleen het gebruik van het click-geluid in plaats van een beloning is, komt er toch wat meer bij kijken. Clickertraining wordt namelijk altijd gecombineerd met een positieve trainingsmethode. Bij clickertraining wordt eigenlijk nooit met de handen aan de hond gezeten. Bijvoorbeeld: een apporteerblok wordt nooit in de bek van de hond gestopt. Bij clickertraining leert de hond de dingen aan via hele kleine tussenstapjes. Die tussenstapjes gaat de hond zelf uitvinden en uitvoeren. Clickertraining is eigenlijk een spel, waarbij de hond zelf moet uitzoeken hoe hij de beloningen bij de baas kan lospeuteren. Dit blijkt voor bijna alle honden zo’n leuk en verslavend spel te zijn, dat ze erg gemotiveerd zijn. Door de andere benadering zullen traditioneel getrainde honden (vooral honden die met de harde hand zijn opgevoed) er moeite mee kunnen hebben. Het kan even duren voor ze uit hun schulp kruipen.
Bij traditionele (ook positieve) training wacht de hond tot de baas hem vertelt wat er moet gebeuren. Bij clickertraining gaat de hond op onderzoek uit en gaat hij actief uitzoeken wat er van hem verlangd wordt. Eigenlijk: wat hij moet doen om die baas zover te krijgen dat hij hem brokjes geeft. Doordat de hond het idee heeft dat hij de baas manipuleert, ervaart hij dit niet als iets wat hij moet doen, maar meer als slimmigheid van hemzelf om de baas te manipuleren. Dat vindt zelfs de meest eigenwijze hond leuk!
Foto beschikbaar gesteld door Marc Klinkers.