Radius Curvus Syndroom
Het Radius Curvus Syndroom is een aandoening die we bij de Nova Scotia Duck Tolling Retriever soms tegenkomen. Het wordt echter maar zelden herkend als het Radius Curvus Syndroom.
Hoe ontstaat het?
Het is een aandoening waarbij de twee botten van de onderarm, het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna), niet even snel uitgroeien. De ellepijp groeit minder snel dan het spaakbeen. Het spaakbeen wordt in zijn groei belemmerd, waardoor deze krom groeit. Het uiteinde van ellepijp en spaakbeen vormen samen aan de bovenzijde het ellebooggewricht en aan de onderzijde het polsgewricht.
Bron: MARK dierenarts
Wat zijn mogelijke oorzaken?
Radius Curvus Syndroom kan een erfelijke aandoening zijn, maar ook andere invloeden kunnen een oorzaak zijn.
-Erfelijkheid: De groeistoornis kan ontstaan doordat het in de genen van de hond zit. Echter is het nog niet precies duidelijk hoe het vererfd en is er (nog) geen test voor. Slechts bij lijders kan het daadwerkelijk worden vast gesteld.
-Trauma: In sommige gevallen kan een trauma de oorzaak zijn, door bijvoorbeeld een beschadiging aan de groeischijf waardoor deze te snel sluit.
-Voeding: Voornamelijk bij grote rassen kan slechte voeding een oorzaak zijn. Een overvloed aan calcium wordt daarin regelmatig genoemd.
Wat zijn de gevolgen van Radius Curvus Syndroom?
Behalve dat het er wat vreemd uitziet kan een hond last hebben van het Radius Curvus Syndroom. Honden zijn hard, dus u zult niet snel zien dat de hond er pijn aan heeft, maar door een verkeerde belasting van de elleboog en pols kan artrose ontstaan. Het is belangrijk om honden met deze aandoening gedoseerd te laten bewegen. Bijvoorbeeld onbeperkt achter een balletje aan rennen of deelnemen aan behendigheid is een te grote belasting, dus die bewegingen zo veel mogelijk achterwege laten.
Wat kunnen ze doen bij Radius Curvus Syndroom?
De enige manier om deze aandoening te corrigeren is door middel van een operatie. In dat geval worden vaak zowel de ellepijp als het spaakbeen gebroken, worden er wigvormig stukken tussenuit gehaald en pennen recht door de botten gezet. Deze worden aan de buitenkant gefixeerd. Let wel, een operatie heeft de beste kans van slagen op jonge leeftijd. En niet iedere hond die het Radius Curvus Syndroom heeft hoeft geopereerd te worden. Laat dit beoordelen door een specialist.
Wat moet ik doen als ik denk dat mijn Toller Radius Curvus Syndroom heeft?
Als u denkt dat uw Toller het Radius Curvus Syndroom heeft kunt u het beste een afspraak maken bij uw dierenarts. Deze kan u doorverwijzen naar een specialist als hij of zij dat nodig acht.
Röntgenfoto’s van de spaak en ellepijp voor de operatie (boven)
Röntgenfoto’s van de spaak en ellepijp één maand na de operatie (onder)
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u melding doen van Radius Curvus Syndroom bij uw Toller? Mail dit naar fac@tollertales.nl
Foto’s zijn voor publicatie op deze website beschikbaargesteld door Mariken Tolboom.